مقدمه
طراحی نما ساختمان از مهم ترین بخش های طراحی بنا میباشد و در صورتی که بدون توجه و دقت کافی انجام شود و اصول آن نادیده گرفته شود، منجر به بی هویتی ساختمان و بافت شهری میشود. نمای ساختمان، بخشی است که بر کیفیت بصری شهر تاثیر عمده ای میگذارد و به همین دلیل طراحی آن بسیار مهم است.
طراحی نمای زیبا به عنوان اصل مهمی در معرفی یک ساختمان ایده آل میباشد، نمای ساختمان، بخشی است که بر کیفیت بصری شهر تاثیر عمده ای میگذارد و به همین دلیل طراحی آن بسیار مهم است. برای طراحی نمای ایده آل می بایست نکاتی مدنظر قرار گرفته شوند تا بهترین نتیجه حاصل شود، در ادامه اصول طراحی نمای ایده آل در معماری توضیح داده میشود.
۱)انتخاب متریال مناسب
یکی از اصول طراحی نما در معماری اتتخاب متریال مناسب است، کیفیت و نوع متریال نما میتواند تاثیر زیادی بر زیبایی آن بگذارد، بهترین نمای طراحی شده توسط معماران اگر با متریال مناسبی اجرا نشود در نهایت منجر به شکست در اجرای نمایی ایده آل میشود، همچنین متریال بنا باید با کاربری آن ساختمان هماهنگ باشد.
متریال مناسب
۲)رعایت تناسب رنگ
یکی از اصول طراحی نما در معماری انتخاب رنگ های متناسب و هماهنگ است که باید مد نظر قرار گرفته شود، رنگ از بارزترین ویژگی های بصری در نمای ساختمان است و اگر درست انتخاب نشود میتواند زیباترین طرح ها و باکیفیت ترین متریال ها را محو کند.
تناسب رنگ
۳)پیوستگی عناصر نما
یکی از اصول طراحی نما در معماری پیوستگی عناصر است. پیوستگی عناصر باید در کلیت نما دیده شود، این بدان معناست که باید یک فرم کلی در طراحی نما در نظر گرفته شود و با تمام قسمت های نما در هماهنگی باشد، نمایی پیوسته است که بتوان آن را به صورت فرمی کلی مشاهده کرد.
۴)به کارگیری ریتم مشخص در نما
ریتم در نما به معنای هماهنگی و نظم و ترتیب عناصر تشکیل دهنده ی نماست، به این معنا که نظم و ترتیب باید در خطوط، صفحات، احجام و حتی صفحات خالی نما دیده شود، وجود ریتم در نما، انسجام و سازماندهی بصری زیبایی ایجاد میکند.
ریتم در نما
۵)استفاده از یک عنصر شاخص
می توان در طراحی نما با در نظر گرفتن یک عنصر شاخص، قسمتی از نما را برجسته تر کرد و طراحی آن در جهتی صورت گیرد که آن بخش مورد نظر مرکز توجه باشد، طراحی بخش شاخص باید به گونه ای باشد که در عین ایجاد تمایز، دارای تناسب با فرم کلی بنا باشد، هدف از استفاده از عنصر شاخص، از بین بردن یکنواختی طرح و جذابیت بصری است.
۶)شفافیت بصری نما
شفافیت بصری به معنای استفاده از پنجره های بیشتر است، مطمئنا یک نمای صلب نمیتواند جذاب باشد، پنجره ها از عناصری هستند که نقش ایجاد کردن شفافیت را بر عهده دارند، نحوه طراحی پنجره باید به گونه ای باشد که در مکان درست و با ریتم هماهنگ با قسمت های دیگر نما باشد.
شفافیت بصری
۷)سادگی در طراحی
عناصر تشکیل دهنده ی نما باید به گونه ای باشد که اصل سادگی نما را حفظ کرده و نما را شلوغ و ناخوانا نکند، یک نمای ساده با عناصر کم و متناسب می تواند به مراتب زیباتر از نمایی نامفهوم با عناصر متعدد و به هم ریخته در آن باشد.
سادگی در طراحی
۸)اجرای نورپردازی زیبا
نورپردازی زیبا از نکات دیگری است که موجب زیبایی طراحی نما میشود، اگرچه یک نما در طول روز با عناصر بصری مناسب میتواند زیبا باشد اما در شب نیاز به نورپردازی مطلوب دارد.
نورپردازی باید همراه با طراحی در نظر گرفته شود و همه ی عناصر نما در طراحی نورپردازی منظور شوند، نورپردازی بخشی از طراحی نما میباشد و بر دیگر عناصر نما تاکید میکند.
نورپردازی زیبا در طراحی نما
مطالعه مقالات مرتبط : روند طراحی نما
منابع: