تاثیر شرایط آب و هوا در نمای ساختمان

مقدمه

 

ساختمان ها می توانند به شدت در برابر تغییرات اقلیمی آسیب پذیر باشند. آب و هوای ناسازگار با مصالح به کار رفته در نمای ساختمان در یک منطقه می تواند موجب کاهش طول عمر مفید آن شود. بنابراین طراحان، معماران و سازندگان بایستی این نکته را مد نظر داشته باشند که از مصالحی در نمای ساختمان استفاده کنند که علاوه بر داشتن جلوه های بصری شیک و چشم نواز، دارای مقاومت و ماندگاری کافی بوده و در اثر مجاورت با آب و هوای یک منطقه دچار تخریب نشود. گاهی اوقات تخریب بخشی از نمای ساختمان در اثر تغییرات آب و هوایی علاوه بر ایجاد چهره ای نازیبا، می تواند روی مقاومت سازه نیز تاثیرگذار باشد.

 

طراحی نمای ساختمان

مقاومت سازه همراه با زیبایی بصری از مهمترین فاکتورها در طراحی نمای ساختمان می باشند

 

تاثیر شرایط آب و هوا بر جنس مصالح استفاده شده در نمای ساختمان

 

آب و هوای یک منطقه می تواند در زمان طراحی نما، معماران را به سمت برگزیدن مصالحی خاص و متناسب با شرایط آب و هوایی هدایت کند. به عنوان مثال در مناطق پر بارش استفاده از مصالحی که در برابر رطوبت و برخورد برف و باران دارای مقاومت و ماندگاری کافی نیستند به هیچ وجه اصولی و منطقی نیست. در چنین مناطقی بایستی از سنگ های مقاوم و یا متریال ضد زنگ در نما استفاده کرد. همچنین استفاده از شیشه های خاص در پنجره های نما جهت جذب انرژی گرمایشی امری متداول است.

در مناطق گرم و خشک نیز به علت وزش باد و وجود گرد و خاک، استفاده از مصالحی که دارای رنگ تیره هستند و در برابر تابش نور خورشید مقاومت کافی ندارد، به هیچ عنوان متداول نیست. در این مناطق بایستی از مصالح با ظرفیت دمایی بالا و مقاوم در برابر تابش نور مستقیم خورشید استفاده کرد.

 

تاثیر شرایط آب و هوا بر رنگ مصالح استفاده شده در نمای ساختمان

 

نیازی نیست که حتما یک معمار حرفه ای باشید تا تاثیر شرایط آب و هوایی را بر رنگ مصالح درک کنید. با یک بررسی ساده و منطقی متوجه خواهید شد که رنگ نمای ساختمان در مناطق گرم و خشک بایستی به گونه ای باشد که نور را منعکس کرده و در مناطق سرد به نحوی باشد که نور و انرژی گرمایی خورشید را تا جای ممکن جذب نماید.

از این رو استفاده از مصالح رنگ روشن در مناطق گرم و خشک بسیار متداول است. این موضوع نه تنها دمای ساختمان را به حداقل می رساند بلکه در افزایش مقاومت سازه نیز موثر خواهد بود. از آنجایی که در مناطق گرم و خشک، آفتاب به شکل دائم و مستقیم می تابد، جذب هرچه بیشتر انرژی گرمایی خورشید می تواند موجب تخریب زود هنگام مصالح به کار برده در نمای ساختمان شود.

از طرفی در مناطق سرد که دارای آب و هوای خنک می باشد، استفاده از رنگ های تیره به جهت خلق چشم اندازی با رنگ های گرم و ایجاد هارمونی در فضا، بسیار مناسب می باشد. نمای سازه بیشترین میزان انرژی گرمایی خورشید را جذب خواهد کرد و این موضوع موجب متعادل شدن دمای داخلی ساختمان خواهد شد.

 

نمای ساختمان

استفاده از رنگ های روشن و خنثی در نمای ساختمان در مناطق گرم

 

نتیجه گیری

 

کشور ایران، کشوری پهناور با تنوع بالا در شرایط آب و هوایی و اقلیمی می باشد. از این رو شاهد تنوع بالایی در نمای ساختمان ها در مناطق مختلف آن هستیم. استفاده از سفال، سنگ، آلومینیوم، چوب، شیشه، آجر و انواع متریال های نوین نماسازی در ساخت نمای سازه ها بسیار متداول می باشد. حتی می توان در مورد رنگ این مصالح با توجه به شرایط آب و هوایی نیز نظریه داد. بهترین نما برای هر منطقه، نمایی متناسب با شرایط آب و هوایی است که مقاومت بالایی در سازه ایجاد کرده و در عین حال دارای جذابیت های بصری چشم نواز باشد.

 

مطالعه مقالات مرتبط : طراحی نمای ساختمان مسکونی

 

منابع:

https://espadoor.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *