مراحل ساختمان سازی
ساختمان سازی یکی از فعالیت های حرفه ای است که این روزها افراد زیادی به حیطه ی آن ورود کرده اند و متاسفانه به دلیل عدم تخصص و دانش کافی آنها، شاهد ساختمان هایی بی کیفیت و غیر اصولی هستیم. ساختمان هایی که هر روز یک جای آن خراب می شود و گاهی اوقات داد ساکنین و خریداران را در می آورد بس که غیر استاندارد است. یکی از دلایل عمده ای که شاهد ساختمان های بی کیفیت هستیم این است که مراحل ساختمان سازی به طور اصولی و فنی اجرا نمی شود. اجرای گام به گام و دقیق مراحل ساختمان سازی در کنار بهره گیری از تیم حرفه ای و متریال های درجه یک جای هیچ حرف و سخنی را باقی نخواهد گذاشت. بنابراین اگر می خواهید بدانید صفر تا صد این مراحل شامل چه اقداماتی می شود در ادامه با آتلیه طراحی و معماری ساختمان آریاز دیزاین همراه شوید.
اجرای اصولی مراحل ساختمان سازی منجر به بالا رفتن کیفیت سازه می شود
[irp posts=”3695″ name=”رعایت ضوابط طراحی نما و ایجاد چشم انداز شهری زیبا”]
بررسی قدم به قدم مراحل ساختمان سازی
- خرید زمین
شاید این مرحله از ساختمان سازی را در مراحل متداولی که از گوشه و کنار جستجو می کنید پیدا نکنید اما باید گفت که این مرحله در واقع گام صفر است و بدون انجام آن سایر مراحل قابل اجرا نخواهند بود. طبیعی ست که بدون وجود زمین، ساختمانی هم در کار نیست! خرید زمین یکی از مهمترین مراحل ساختمان سازی می باشد و پیش از اجرای آن باید یک استعلام دقیق از سازمان شهرداری بگیرید تا نسبت به آماده ساخت بودن زمین مورد نظر اطمینان حاصل کنید. در واقع باید مطمئن شوید که زمین خریداری شده دارای هیچ گونه مسئله و مشکلی نمی باشد به عنوان مثال سند آن در گرو بانک نیست و دارای کاربری مسکونی است.
- اخذ مجوز ساخت و تهیه پلان
بعد از اجرای گام صفر که خرید زمین بود نوبت به اولین گام از مراحل ساختمان سازی می رسد که تهیه پلان است. نکات متعددی از جمله متراژ، تعداد اتاق ها، تعداد طبقات و زیربنای سازه در این نقشه نمایش داده می شود. در واقع شما در این مرحله باید مدارک زمین را به طور تمام و کمال به شهرداری ارجاع دهید تا مورد تایید قرار بگیرد و یک دستور نقشه به شما تحویل داده شود. در واقع شما باید برای تشکیل پرونده اقدام کنید تا بازدید از زمین شما صورت بگیرد و طی این بازدید یک دستور نقشه صادر شود.
بعد از دریافت دستور نقشه، شما وظیفه دارید تا پلان ساختمان را در قالب آن طراحی کنید و بعد از اتمام طراحی و پرداخت عوارض، آن را به سازمان شهرداری ارائه دهید. چنانچه پلان شما مورد تایید شهرداری باشد پروانه ساخت برای شما صادر خواهد شد و می توانید آغاز به کار نمایید.
تهیه پلان اولین مرحله اجرایی در ساخت سازه است
- انعقاد قرارداد با پیمانکار
کارفرما در این مرحله باید چند پیمانکار مختلف برای اجرای بخش های متفاوت از پروژه ساختمانی را به کار بگیرد و با آنها قرارداد منعقد نماید. دقت داشته باشید که به کار گرفتن پیمانکاران کار بلد و حرفه ای می تواند سرعت و کیفیت اجرای پروژه شما را افزایش دهد.
- گودبرداری
این گام از مراحل ساختمان سازی یکی از حساس ترین مراحل می باشد چرا که باید دقت داشت هیچ گونه آسیبی متوجه ملک های کناری، کارگران، ساکنین محل و مالک نمی شود. چنانچه یک ملک دارای تعداد طبقات کمتری باشد و نیازی به طراحی پارکینگ و زیرزمین در آن نباشد می توان گودبرداری را تا عمق کمتر از یک متر انجام داد. اما چنانچه تعداد طبقات ساختمان زیاد باشد باید گودبرداری به شکلی عمیق انجام شود.
- اجرای بتن لاغر
بعد از گودبرداری، نوبت به یکی از مهمترین مراحل ساختمان سازی می رسد. در این مرحله بتن لاغر که آن را با نام های بتن مگر و بتن نظافتی هم می شناسند اجرا خواهد شد. این بتن دارای ضخامت کمی می باشد و هدف از اجرای آن آماده سازی زمین برای اجرای پی و جلوگیری از آسیب رسیدن به آرماتورها در اثر رطوبت و سایر تاثیرات خارجی می باشد. این بتن در واقع از خوردگی آرماتور جلوگیری خواهد کرد و مقاومت آن را حفظ می کند.
[irp posts=”3967″ name=”لیستوفر سازه و اهمیت آن در ساختمان سازی”]
- آرماتور بندی
واضح و بدیهی ست که در مرحله آرماتور بندی چه اتفاقی رخ می دهد. در این مرحله با استفاده از میلگردهای فولادی یک شبکه ایجاد می شود. این میلگردهای فولادی با استفاده از سیم و یا از طریق جوشکاری به هم وصل می شوند و با ساختار محکم و مقاوم در جای خود فیکس می شوند. در تمام مراحل ساختمان سازی باید به استحکام سازه دقت داشت به ویژه در مرحله آرماتور بندی چرا که اگر آرماتورها دارای اتصالات محکم و مقاومی باشند هیچ فشاری اعم از فشار زلزله و آسیب های طبیعی نمی تواند این اتصالات را از هم جدا کند و سازه ی شما به شکل مقاوم در جای خود ایستادگی خواهد کرد.
آرماتور بندی اصولی موجب بالا رفتن مقاومت سازه در برابر زلزله می شود
- قالب بندی
قالب بندی یکی دیگر از مراحل ساختمان سازی می باشد که عمدتا از متریال چوب برای اجرای آن استفاده می شود. هرچند که متریال های مختلفی برای قالب بندی وجود دارد اما در ایران می توان چوب را پرکاربردترین متریال در این گام از ساختمان سازی دانست. بسیار مهم است که قالب ها به موادی آغشته شوند تا از چسبندگی آن ها به بتن جلوگیری شود. این آغشته سازی باید با روشی اصولی و استاندارد انجام شود تا کیفیت کار نهایی بالا رود.
- بتن ریزی
زمانی که قالب بندی به پایان رسید باید اقدام به شروع یکی از مهمترین مراحل ساختمان سازی نمود که چیزی نیست جز بتن ریزی. زمانی که بتن ها به درجه ی مشخصی از مقاومت رسیدند و به طور کامل شکل گرفتند قالب ها را جدا می کنند و سازه را برای اسکلت بندی آماده می سازند.
[irp posts=”2752″ name=”چرا نمای ساختمان اهمیت دارد؟”]
- اسکلت بندی ساختمان
اسکلت بندی ساختمان از جمله مراحل ساختمان سازی است که می تواند هزینه های مختلفی روی دست شما بگذارد. به عنوان مثال با انتخاب اسکلت فلزی قاعدتا باید هزینه بیشتری پرداخت کنید و با انتخاب اسکلت بتنی می توانید در هزینه ها صرفه جویی نمایید. در این مرحله پیش از هرچیز ستون هایی که حمل بار به عهده ی آنهاست اجرا می شوند و بعد ستون های حاشیه ای تعبیه می شوند و در نهایت نیز ستون هایی که در گوشه قرار دارند اجرا خواهند شد. زمانی که اجرای ستون ها تکمیل شد باید سراغ ساخت راه پله رفت.
- طاق زنی
این مرحله که اصطلاحا به آن طاق زنی گفته می شود چیزی نیست جز مرحله اجرای سقف. در این مرحله می توانید از مصالح عایق صدا و حرارت استفاده کنید تا در آینده مشکلی از بابت مزاحمت صدا و هدر رفت انرژی برای ساکنین طبقات مختلف ایجاد نشود.
- دیوارچینی
دیوارچینی از جمله مراحل ساختمان سازی می باشد که در آن مراحل سفت کاری به پایان می رسد و برای اجرای آن راه های مختلفی پیش روی شما قرار دارد. شما می توانید از متریال هایی مانند آجر استفاده کنید و یا دیوارهای پیش ساخته عایق را در مکان های مناسب تعبیه کنید. فراموش نکنید که بتن پاشی بعد از اجرای سقف و دیوار چینی بسیار تا بسیار ضروری می باشد چرا که موجب بالا رفتن سطح مقاومت سازه خواهد شد.
- تامین تاسیسات
هر آنچه که در دسته بندی تاسیسات می گنجد از جمله لوله کشی های آب، لوله کشی های گاز، سیستم های برق رسانی و آتشنشانی در این مرحله از مراحل ساختمان سازی انجام خواهد شد.
تاسیسات ساختمان باید با رعایت اصول ایمنی اجرا شود
- شمشه
تراز کردن دیوارها بعد از مرحله دیوار چینی بسیار ضروری می باشد. در این مرحله با استفاده از ماله کشی تمامی دیوارها مسطح خواهند شد.
- مرحله گچ و خاک
بعد از اجرای تاسیسات و قبل از گچ کاری باید اتصالات را به طور کامل پوشش داد بنابراین در این مرحله از ترکیب گچ و خاک رس الک شده برای پوشش اتصالات استفاده می شود.
- تعبیه چارچوب ها اعم از درب و پنجره
همانطور که از نامش پیداست در این مرحله چارچوب درب و پنجره ها تعبیه خواهند شد. لازم به ذکر است که استفاده نکردن از شیشه های دوجداره موجب می شود تا نتوانید پایان کار بگیرید بنابراین به طور قطعی از شیشه های دوجداره استفاده کنید.
- اجرای کف و آب بندی
در این مرحله از مراحل ساختمان سازی کف سازه با استفاده از متریال هایی همچون کاشی، سرامیک، سنگ، چوب و لمینت پوشش داده می شود و در نهایت مقاومت آن توسط آب بندی تضمین می شود.
- کاشی کاری
در این مرحله کاشی ها به شکل شاقول روی دیوار نصب می شوند و بعد با استفاده از گل رس و دوغاب آنها را فیکس می کنند. در نهایت نیز با استفاده از سیمان سفید مرز بین کاشی ها بند کشی خواهد شد.
مرحله کاشی کاری با بندکشی درزها به اتمام می رسد
- سقف کاذب
در این مرحله از مراحل ساختمان سازی گچبری سقف و اجرای سقف کاذب انجام خواهد شد که با توجه به سلیقه و خواست کارفرما انجام می شود.
- اجرای نمای ساختمان و عایق بندی
در طی مراحل بند کشی دیوارها و اجرای سقف کاذب میتوان همزمان به اجرای نما مشغول شد. در این مرحله طرحی که مهندسین معماری طراحی کرده اند روی نمای ساختمان اجرا می شود. مجموعه تخصصی آریاز دیزاین می تواند در این مرحله شما را به طور حرفه ای راهنمایی کند.
- طراحی دکوراسیون داخلی و فضای سبز
تعبیه مواردی از قبیل کابینت، کمد، روشویی، سینک، پکیج، آیفون و وان و تجهیزات سرویس بهداشتی در این مرحله قرار می گیرد. ایجاد فضای سبز در محوطه ساختمان نیز مرحله نهایی از مراحل ساختمان سازی خواهد بود.
نتیجه گیری
بعد از اجرای تمام و کمال مراحل ساختمان سازی باید اقدام به تمیزکاری و تحویل ساختمان نمود. چنانچه این مراحل به طور دقیق و اصولی انجام شوند هیچ گزندی ساختمان شما را تهدید نخواهد کرد.
[irp posts=”3468″ name=”بررسی مراحل سنگ کاری نمای ساختمان”]