مقدمه
معماری این هنر جذاب و ظریف، طراحان را در راستای خلق نمای ساختمان در اقلیم مناطق مختلف راهنمایی می کند. از دیدگاه زیبایی شناسی در معماری و همچنین اصول فنی، نکات مهمی باید در هنگام طراحی نما مورد توجه قرار گیرد. تاثیراتی که آب و هوا میتواند بر نما داشته باشد، طراحان و سازندگان را ملزم به استفاده از برخی مصالح و شیوه های طراحی می نماید که در ادامه به توضیح آن خواهیم پرداخت.
اقلیم مناطق چه تاثیری بر نمای ساختمان دارد؟
چنانچه گشت و گذاری در شهرهای مختلف با اقلیم های گوناگون داشته باشید و یا مطالعه ای مختصر در این باره صورت دهید، متوجه خواهید شد که نمای ساختمان ها در شهرهای مختلف با یکدیگر متفاوت است. اما این تفاوت از کجا نشات می گیرد؟ مطمئنا عواملی چون میزان بارندگی، شدت وزش باد، درصد خشکی، رطوبت، گرمی یا سردی هوا و همچنین به تازگی میزان آلاینده های موجود در هوا تاثیر بالایی در این طراحی دارند. سنت های یک شهر و اقلیم نیز تاثیر زیادی بر نحوه ی شکل گیری نمای ساختمان های یک منطقه دارد.
نمای ساختمان در اقلیم مناطق کوهستانی
نمای یک ساختمان می تواند شکوه و ابهت آن را به رخ بینندگان و عابران بکشد. مطمئنا عده ی زیادی از روی نما، داخل ساختمان را قضاوت می کنند. در مناطق سرد و کوهستانی بایستی از سنگ نمای مخصوص مناطق سردسیر استفاده کرد. این سنگ بایستی در برابر یخ زدگی و سرما مقاوم بوده و دارای طیف رنگی گرم باشد. گرم بودن طیف رنگی نما می تواند سردی محیط در اقلیم مناطق کوهستانی را خنثی کند. همچنین طراحی پنجره های کوچک در نما در مناطق سردسیر مرسوم می باشد.
استفاده از رنگ گرم در طراحی نمای اقلیم مناطق کوهستانی
نمای ساختمان در اقلیم مناطق گرم و خشک
یکی از المان های جذاب و نوستالژیک که هنوز هم در نمای ساختمان های اقلیم مناطق گرم و خشک به چشم می خورد، بادگیر است. این المان برای هدایت باد به درون ساختمان تعبیه می شود و زیبایی چشمگیری به نما می بخشد.
مصالحی که در نمای منازل در این مناطق استفاده می شود، مصالحی با مقاومت و ظرفیت حرارتی بالا همچون کاه گل و آجرهای نسوز می باشد. به طور کلی در نمای ساختمان های اقلیم مناطق گرم و خشک از رنگ روشن جهت انعکاس هرچه بیشتر نور خورشید استفاده می شود. وجود سایه بان و طراحی ایوان های طاق دارد در نمای منازل گرم و خشک به دلیل مقابله با نور خورشید است.
استفاده از المان های هم راستا با فرهنگ یک اقلیم در طراحی نمای ساختمان
نمای ساختمان در اقلیم مناطق مرطوب
به طور معمول در مناطق مرطوب و معتدل همچون خطه ی شمالی کشور، نمای ساختمان ها به گونه ای می باشد که بتوان از هوای آزاد و سالم این منطقه بیشترین بهره برداری را کرد. اغلب بناها در این اقلیم دارای پنجره های متعدی جهت کوران یافتن جریان هوا در منزل می باشند. همچنین احداث ایوان و تراس های کوچک در منازل به میزان زیادی به چشم می خورد. سنگ های مورد استفاده در نما در این منطقه بایستی در برابر بارندگی و خوردگی مقاومت کافی را داشته باشند.
تعبیه پنجره های متعدد و ایوان در نمای منازل مناطق شمالی
نتیجه گیری
چنانچه از لحاظ زیبایی شناسی و نکات تکنیکی به رابطه بین نما و اقلیم مناطق نگاه کنیم متوجه خواهیم شد که ایجاد تغییرات ساختار شکن در طراحی نمای اقلیم مناطق مختلف، امری اصولی و تایید شده نیست. برای استفاده از حداکثر انرژی خورشید، باد، مقابله با سرما و گرما و کاهش هزینه های نگهداری و تعمیرات نما در اثر آب و هوای یک منطقه خاص، بایستی به این اصول پایبند بود. به عنوان مثال استفاده هرچه بیشتر از نور خورشید و یا مقابله با آن می تواند نوع پنجره های مورد استفاده در نما را تغییر دهد.
مطالعه مقالات مرتبط : اهمیت نمای ساختمان در اتلاف انرژی
منابع :