مقدمه
کشور ایران با تمدنی بی بدلیل، دارای تاریخچه ای غنی در طراحی و معماری سازه ها و بناهای این مرز و بوم می باشد. اصالت و صلابت در جای جای معماری ایرانی به چشم می خورد و جای بسی خوشحالی است که امروزه روز با وجود پیشرفت های بیشماری که در حوزه ی معماری مدرن و امروزی صورت گرفته است هنوز شاهد حال و هوای معماری غنی و اصیل ایرانی در نمای ساختمان های گوناگون هستیم. استفاده از المان هایی خاص که مختص معماری ایرانی بوده و تلفیق آن ها با سبک های جدید معماری توانسته جلوه های بصری زیبا و جذابی را در ساختمان ها پدید آورد.
نمای متناسب با اقلیم در معماری ایرانی
نمای ساختمان یکی از فاکتورهای اصلی برای محافظت سازه در برابر شرایط محیطی و شرایط اقلیمی می باشد. ایران دارای چهار اقلیم متفاوت می باشد و از همین رو، معماری ایرانی دارای تنوع بالایی در نوع مصالح و شیوه ی طراحی می باشد. معماران ایرانی از قدیم الایام معمارانی باهوش و هنرمند بوده اند که نمای سازه را منطبق با شرایط آب و هوایی، اعتقادات، سنت و آداب و فرهنگ یک منطقه طراحی می نمودند.
پیاده سازی نمای مطابق با شرایط آب و هوایی
نوع مصالح به کار رفته در معماری ایرانی
مصالح به کار رفته در معماری ایرانی همواره مصالحی بوده اند که مطابق با شرایط آب و هوایی یک منطقه بوده و کمترین میزان آسیب پذیری را در شرایط آب و هوایی خاص داشته اند. به عنوان مثال ساختمان هایی با نمای آجری و کاهگلی در مناطق گرم و خشک همراه با تعبیه بادگیر و پنجره هایی در جهت وزش باد، همه و همه به دلیل بهره وری هرچه بیشتر از انرژی های طبیعی بوده است. ساخت سازه های غیر همگون در یک منطقه نه تنها می تواند چهره ی شهر را نازیبا کند بلکه می تواند فرهنگ یک خطه را نیز به مرور زمان از یادها ببرد چرا که تجلی فرهنگ یک سرزمین در ایران را می توان در معماری سازه های آن منطقه مشاهده کرد.
استفاده از نماد های اصیل در معماری ایرانی
مشخصه های اصلی نمای ساختمان در معماری ایرانی
نمای ساختمان در معماری ایرانی با مصالحی اجرا می شود که در برابر شرایط آب و هوایی مقاوم بوده و دارای ظرفیت دمایی مناسبی باشد. به این معنا که در مناطق گرم و خشک این مصالح موجب خنک نگه داشتن فضای داخلی خانه و در مناطق سرد، یک عایق عالی برای حفظ گرما می باشد.
نمای ساختمان ها در هر شهر دارای یک بافت خاص می باشد. به طور عمده طراحان و معماران سعی بر این دارند تا طراحی های را پیاده سازی کنند که بر هم زننده ی بافت شهری نباشد.
نتیجه گیری
یکی از مهم ترین مشخصه ها در معماری ایرانی، حفظ حریم خصوصی افراد در طراحی بنا بوده است. این موضوع در مورد طراحی نما نیز صادق است. نمای منازل به گونه ای طراحی می شوند که دارای کمترین میزان زاویه دید به خانه های مجار باشد. به طور کلی اصالت و زیبایی معماری ایرانی در کنار به کارگیری انواع مصالح منطبق بر شرایط آب و هوایی هر اقلیم باعث شده است تا نمای ساختمان ها به زیبایی هرچه تمام تر و طبق اصول استاندارد اجرا شود.
مطالعه مقالات مرتبط : تاثیر شرایط آب و هوا در نمای ساختمان
منابع :
بسیار آموزنده بود.
???