طراحی نمای ساختمان ها، با توجه به تاثیر عمده ای که بر کیفیت بصری شهرها دارند، دارای اهمیت بسیاری میباشند. در مبحث معماری زمینه گرا، ساختمان و طراحی نما به این دلیل که جزیی از اجزای شکل دهنده ی شهر است، در زمینه وسیع تری مورد مطالعه قرار میگیرد، یک بنای معماری زمانی که با نظام بزرگ تری پیوند میخورد باید به صورت کلی سنجیده شود. |
طراحی نمای ساختمان ها، با توجه به تاثیر عمده ای که بر کیفیت بصری شهرها دارند، دارای اهمیت بسیاری میباشند. در طراحی نمای شهری باید به این نکته توجه کرد که نماها جزیی از اجزای کلی شهر هستند و نباید به طور مجزا طراحی شوند.
طراحی نمای زمینه گرا
معماری زمینه گرا
در مبحث معماری زمینه گرا، ساختمان و طراحی نمای آن، به این دلیل که جزیی از اجزای شکل شهر است، در زمینه وسیع تری مورد مطالعه قرار میگیرد، یک بنای معماری زمانی که با نظام بزرگ تری مانند شهر پیوند میخورد، باید به صورت کلی سنجیده شود، بنابراین طراحان می بایست در مبحث ورود معماری جدید در زمینه ی موجود، احساس تعهد داشته باشند.
اصول طراحی نما در راستای معماری زمینه گرا
برای طراحی نما با توجه به زمینه شهری، باید مواردی از جمله خط آسمان، رنگ، تناسب ساختمان ها و زمینه ای که بنا در آن طراحی و اجرا میشود، مورد توجه قرار گیرد، در ادامه، مواردی که می بایست در طراحی زمینه گرا رعایت شود، ذکر میشود.
عدم تناسب نما
۱)خط آسمان در طراحی نما
لزوم توجه به خط آسمان در نماهای شهری موجب ایجاد خوانایی و معنا (تشخیص موقعیت و تعریف کاربری برای عابران) میشود، این مسئله در شهرهای معاصر با بی توجهی و شباهت بیش از حد بناها به یکدیگر موجب ایجاد سیمای بی هویت شهری شده است.
۲)مکان نامناسب تابلوهای تبلیغاتی در نما
امروزه نماهای شهری بر اثر دید اقتصادی در جهت جذب مشتری، مکان نامناسب ساختمان ها و نصب نامناسب تابلوهای تبلیغاتی به شهری تبلیغاتی تبدیل شده است، تابلوهای تبلیغاتی نصب شده بر روی ساختمان ها باید ساماندهی شوند تا در طراحی نما تاثیر منفی نداشته باشند.
۳)عدم هماهنگی مصالح در نما
در طراحی نما، عدم سازگاری مصالح و تفاوت با زمینه ی شهری از طریق استفاده از مصالح غیر بومی و ناهماهنگ موجب ایجاد تفاوت و ناهماهنگی در نمای شهری میشود.
هماهنگی مصالح نما
۴)یکنواختی در نما
گاهی شباهت بیش از اندازه و کپی برداری نماها از یکدیگر موجب ایجاد بدنه های شهری یکنواخت میشود و اگر این کپی برداری با زمینه شهری نیز هماهنگ نباشد، بی هویتی در فضای شهری به وجود میآید.
۵)رعایت تناسب در طراحی نما
در نمای ساختمان باید به تناسبات عناصر موجود در نما توجه کرد، همچنین می بایست نمای ساختمان با نمای ساختمان های مجاور نیز متناسب باشد.
۶)رنگ در طراحی نما
در طراحی نمای ساختمان، باید از رنگ هایی که با فرهنگ و فضای شهری تناسبی ندارند پرهیز کرد و باید در انتخاب رنگ، به زمینه محیطی که ساختمان در آن بنا میشود توجه کرد.
تناسب رنگ ها در طراحی شهر وین
۷)شاخص بودن در نما
در هنگام طراحی ساختمان هایی که از لحاظ عملکرد شاخص میباشند، طراحی آن باید به گونه ای باشد که نمای آن متناسب با زمینه ی شهری باشد و به هویت بخشی سیمای شهر منجر شود.
نتیجه گیری در مورد طراحی نمای زمینه گرا
-
استفاده از مصالح بومی و متناسب با زمینه شهری
-
بکارگیری ساختار متناسب با ویژگی های شهری
-
طراحی با توجه به سبکی متناسب با محله یا شهر
-
توجه به تناسب بنا با محیط اطراف آن
-
توجه به ویژگی های فرهنگی هر شهر
-
طراحی نما متناسب با ویژگی های اقلیمی شهر
منابع: